Testare automată și manuală, cu Alex Gatu

Marius
Autor
Mai 15, 2022

Am discutat cu unul dintre expertii in testare despre ce presupun testarea automata si cea manuala, timpul in care se pot invata si cum schimba un program de reskilling atitudinea cursantilor.  

Alexandru Gatu a absolvit Facultatea de Automatica si Calculatoare din Cadrul Politehnicii Bucuresti si are un masterat in domeniul securitatii. Lucreaza in domeniul testarii din 2010 si de peste 7 ani ani este responsabil de zona de „technical excellence” in programele de training pentru Endava Bucuresti.

Recent a preluat si un rol regional (Romania, Moldova, Polonia si Bulgaria) pentru comunitatea de testare de securitate si coordoneaza initiativa de blockchain in cadrul companiei Endava.  

Alex Gatu este si trainer la „Scoala Informala de IT” din 2015, unde a mentorat sute de cursanti pe zona de testare manuala si automata, dar si pentru Digital Stack, unde ajuta angajatii sa faca o schimbare in cariera, in beneficiul acestora si al companiilor angajatoare.

Ce presupun mai exact testarea automata si testarea software? Si care este diferenta dintre ele?

Testarea, in general, presupune un proces prin care se valideaza cerintele aplicatiei cu ce se intampla in realitate. Cu alte cuvinte, scopul unui tester este de a verifica si valida functionalitatea software, asa cum a fost ceruta de catre client.

Testarea manuala presupune executarea unor pasi manuali de validare si verificare, pe cand cea automata presupune invatarea unui limbaj de programare ce ne va ajuta sa instruim calculatorul sa faca el testarea pentru noi.

Desi este un proces mai laborios, testarea automata elimina eroarea umana cand este vorba de executarea multor teste, precum si scaderea timpului de validare a acestora.

In cat timp se poate invata testarea automata si ce cunostinte de baza sunt necesare cursantilor

Durata unui curs de testare automata este de 80 de ore, cate 5 ore saptamanal, la care se adauga rezolvarea temelor, studiul individual si recapitulari, deoarece efortul de invatare este unul constant si trebuie sustinut pe intreaga durata a cursului.

Recomandarea pentru testarea automata este parcurgerea sau experienta dobandita in testarea manuala, deoarece in zona de programare vom porni de la zero.

Ce abilitati ar trebui să aiba o persoana care face reskilling in testare manuala?

In primul rand, are nevoie de curiozitate, rabdare, meticulozitate si dorinta de explorare. Daca iti place sa afli ce se intampla cand apesi un buton pe care in mod normal nu l-ai apasa, atunci testarea este un bun candidat pentru o cariera.

Cand e cel mai optim moment pentru a se tine cursurile, incat cursantii sa fie receptivi si eficienti?

Am observat ca cele mai bune rezultate se obtin sambata, chiar daca este timpul liber al cursantilor. In timpul saptamanii, fiecare dintre noi suntem preocupati de atributiile curente de serviciu si ne pierdem concentrarea repede.

Un interval bun ar mai fi intre 8:00 si 10:00, la inceputul programului de lucru. Nu as recomanda ca sesiunile sa aiba loc seara, deoarece majoritatea cursantilor sunt epuizati dupa o zi de munca si, astfel, scade puterea de concentrare.

Povesteste-ne despre cursul pe care il tii la Digital Stack

Cursurile Digital Stack sunt putin diferite deoarece noi incercam sa ne pliem cat mai bine pe nevoile interne ale companiei si particularizam cursul pentru fiecare client. Am avut cursuri doar de testare automata sau doar de manuala, dar si altele, in care curricula le-a cuprins pe ambele, la care se adauga utilitare si metodologii dorite de clientii nostri.

Ce schimbari ai observat in atitudinea si/sau comportamentul cursantilor la terminarea cu succes a unui program de reskilling?

Am observat o renastere a sperantei in societate, in viata in general. Multi incep cursul speriati si uneori deziluzionati, insa, nu de multe ori, la final ne spun ca o sa le lipseasca sesiunile cu noi, deoarece incercam ca mentori sa ii sprjinim din toate punctele de vedere sa faca aceasta trecere.

Uneori, si cateva incurajari venite din partea noastra le cresc increderea in sine, iar la finalul cursului parca sunt alte persoane fata de cand au inceput.

In urmatorul articol vom discuta cu Alex Gatu despre programele de reskilling pe care le tine in cadrul Digital Stack, despre beneficiile pe care le ofera aceste cursuri pentru angajati si companii, dar si despre provocarile aferente schimbarii de cariera.

Pe Alex Gatu il puteti intalni la cursul Performance Testing – From Zero To Hero si pe LinkedIn.