Ce trebuie să știe o companie despre programele de Reskilling

Marius
Autor
Iunie 15, 2022

In articolul precedent, am discutat cu unul dintre mentorii Digital Stack despre testarea automata si cea manuala. Continuam discutia cu Alex Gatu despre ce presupune un program de reskilling, ce ar trebui sa stie companiile inainte de a inrola angajatii in acest curs si cum pot ajuta programele de reskilling in problema crizei fortei de munca specializata.

Care sunt, in opinia ta, provocarile cu care se confrunta cursantii in cadrul unui program de reskilling?

In primul rand, exista o teama de necunoscut si o teama de a gresi. Prin invingerea acestor temeri, cursantul poate progresa si poate iesi din zona de confort, adaugand un nou skill in bagajul sau de cunostinte, cel de tester.

In al doilea rand, este vorba de timp, pentru ca un asemenea curs necesita un efort sustinut timp de cateva luni, iar prioritizarea activitatilor curente este esentiala pentru a putea absolvi cursul cu cat mai multe notiuni asimilate.

Ce recomandari ai pentru companiile care se gandesc sa ofere programe de reskilling pentru angajati

Recomandarea mea este sa demareze cat mai repede aceste programe de reskilling, mai ales acolo unde piata fortei de munca traditionala pentru ei s-a redus – sub efectul tehnologizarii si, mai nou, al pandemiei. Angajatii participanti in aceste programe vor aprecia mult mai mult angajatorii care le ofera o sansa de a schimba cariera si de a ramane in cadrul companiei pe un alt rol.

Dar pentru angajatii care trec printr-un astfel de program?

Daca primesc oferte din partea angajatorului curent cu privire la orice curs de reconversie, sa se inscrie fara retinere pentru ca ei au doar de castigat. In cazul in care angajatorul curent nu este informat despre aceste posibilitati, este indicata o discutie cu acesta despre cursuri care vor fi benefice pentru ambele parti.

De cat timp consideri ca e nevoie pentru a invata abilitatile necesare pentru schimbarea carierei?

Din punctul meu de vedere, poate sa depinda de viteza de invatare a fiecaruia. Opinia mea este ca nu se poate invata o abilitate in mai putin de 3-4 luni, pentru ca nu ar fi timp suficient pentru a se obisnui cu noile notiuni.

De asemenea, daca ritmul de invatare al unui cursant este mai incet, recomandarea mea este ca la finalul cursului sa reia notitele pe care si le-a facut si sa revina catre noi cu intrebari punctuale pe masura ce avanseaza ulterior. Noi tinem legatura cu absolventii si dupa ce au terminat cursul.

Ce experienta ai avut cu programele de reskilling intern desfasurate la Digital Stack in ultima vreme?

Experientele sunt foarte diverse si, in mare masura, foarte pozitive, deoarece cursantii veniti prin Digital Stack sunt motivati si de angajator pentru a face acest proces si mare parte din ei le ofera sprijin ce consta in ore dedicate din orele de program pentru studiu. Este foarte important ca un cursant sa aiba timpul necesar asimilarii informatiei si sa nu fie presat de emailuri in acel interval.

Ce beneficii consideri ca aduce un program de reskilling pentru o companie? Dar pentru angajatii sai?

Beneficiile sunt multiple nu doar pentru companie si angajati, dar pentru intreaga economie, in opinia mea. Daca in rolul anterior poate aveau un impact mai limitat catre clientul final, acum, de multe ori, valoarea adaugata de noile aptitudini capata valente globale, intrucat compania poate sa foloseasca produsele digitale si pe alte piete.

De asemenea, compania nu pierde angajati ca urmare a reducerii cererii pe rolul anterior, ci se adapteaza pieței, ceea ce creste robustetea companiei per ansamblu. Angajatii, pe de alta parte, privesc acest proces ca un efort al companiei pentru ei si, astfel, au un sentiment de apartenenta mai mare la compania in care lucreaza.

Crezi ca pot ajuta programele de reskilling in problema crizei fortei de munca specializata?

Din punctul meu de vedere, este unul din pilonii de baza ce pot acoperi deficitul de specialisti in domeniu. Accelerarea digitalizarii din ultimii ani a dus la o crestere a cererii pentru experti IT, iar zona de testare nu face exceptie, fiind de regula al doilea departament ca marime dupa dezvoltare intr-o companie.

Prin aceste programe, se suplineste o parte din necesarul de forta de munca si are un impact real pozitiv atat in economie, cat si in viata de zi cu zi a oamenilor.

Pe Alex Gâtu il puteti intalni la cursul Performance Testing – From Zero To Hero si pe LinkedIn