De vorbă cu femeile din tech (I)

Marius Seinoiu
Autor
Martie 29, 2022

Martie, luna de primăvară în care sărbătorim femeile, este un prilej cu care dorim să evidențiem impactul acestora în industria de IT.

Am stat de vorbă cu câteva dintre femeile incredibile cu care am lucrat de-a lungul anilor, a căror dedicare face posibilă depășirea limitelor tinerilor.

Ele se implică activ în pregătirea scenei pentru viitorul tehnologiei în România. Aceste femei sunt luptătoare, vizionare și neobosite susținătoare ale educației în rândul tinerilor și ale comunităților tehnice. De aceea, ar trebui să le cunoașteți numele.

Magda Miu

Magda Miu este Engineering Manager la Adobe și Google Developer Expert pentru Android. Ea are peste 12 ani de experiență în lumea Android și s-a implicat activ în Women Techmakers, comunitatea femeilor pasionate de tehnologie, dar și în Google Developers Group.

De asemenea, Magda transmite cu pasiune cunoștințele de Android tinerilor studenți din cadrul facultăților de profil (IT) în programul Google Atelierul Digital de Programatori.

Parcursul Magdei în fascinanta lume a tehnologiei a început în liceu, la orele de informatică, unde a descoperit pentru prima dată ce înseamnă programarea. La început era pasionată de matematică, dar pe măsură ce a început să învețe și să exerseze, a realizat că programarea este și mai fascinantă. „Pentru mine este foarte important ca lucrurile să aibă o logică, o structură clară, iar programarea mi-a îndeplinit aceste așteptări”, explică Magda.

Până în acest moment, ea a schimbat patru roluri. A început ca Android developer în 2010, iar după cinci ani a construit prima echipă (opt mobile developers) și a început să facă ușor tranziția spre leadership și management.

După opt ani în aceeași companie, a simțit nevoia unei schimbări. Acea schimbare a presupus să ocupe rolul de Squad Lead Developer, iar împreună cu cele trei echipe ale sale (aproximativ 28 de oameni) a construit primul abonament de telecom 100% digital din România, totul din cadrul unei aplicații mobile native. În 2021, a venit momentul unei noi schimbări, astfel că în prezent este Engineering Manager la Adobe și se ocupă de două echipe parte din Adobe Experience Platform.

Prima comunitate tehnică în care s-a implicat a fost Google Developers Group București. Acest lucru se întâmpla undeva prin 2013, după cum povestește Magda, când încă locuia în Pitești, iar după serviciu, mergea în București pentru a participa la evenimentele organizate de către GDG București.

Google Atelierul Digital

În cadrul Google Atelierul Digital s-a implicat încă de la început, din 2018, unde a luat parte la crearea curriculumului pentru cursul de Android Fundamentals. Până acum a avut ocazia să pregatească peste 250 de studenți.

„Google Atelierul Digital a fost și este o experiență foarte faină pentru mine. Mi-a făcut plăcere să pregătesc materialele pentru cursuri, dar și mai mult apreciez interacțiunea cu studenții mei. De fiecare dată sunt plăcut impresionată de inteligența lor, de perseverența, talentul și curiozitatea lor.“

Cursul de Android Fundamentals le expune studenților cunoștințe teoretice, dar mai ales practice (aproximativ 30% teorie, 70% practică). Pe lângă partea de scriere de cod, pe parcursul semestrului, studenții lucrează și la un proiect pe care îl prezintă în ultima zi de curs (demo day). Acel proiect conține toate conceptele studiate la curs și include cunoștințele de bază necesare în a construi o aplicație Android. Fiecare demo day este special pentru Magda și de fiecare dată este plăcut surprinsă de proiectele stundenților și de implicarea lor.

Mai multe detalii despre experiența sa la Google Atelierul Digital: Android Final Project – Winter 2021 & Atelierul Digital pentru Programatori.  

Profesie și visuri îndeplinite

Magda a avut oportunitatea de a participa la Google I/O in 2016, pe care o consideră o experiențî uimitoare. Pe lângă faptul că a avut ocazia să călătorească în SUA, participarea în sine a fost un vis al său înca din timpul facultății.

„În cele două săptămâni petrecute în SUA am participat la sesiunile organizate în Mountain View, la sediul central Google, am avut ocazia să văd o parte din campusul de acolo, dar și saă vizitez sediul din San Francisco. A fost ca un fel de super-concert pentru programatorii veniți din toate colțurile lumii, iar starurile erau speakerii și developerii din cadrul Google. Tot atunci am avut ocazia să îl întâlnesc personal pe Reto Meier, ale cărui cărți m-au ajutat foarte mult la început de drum în lumea Android.“

După călătorie, Magda a revenit acasă cu mai multe cunoștințe tehnice, cu un network care a crescut substanțial, dar și cu mai multă motivație de a continua să crească și să învețe cât mai multe în ceea ce privește programarea, dar și leadership-ul. „A fost o experiență revelatorie. Recomand cu drag.“

Sfaturi pentru femeile care doresc să se alăture domeniului

Din perspectiva Magdei, cel mai important este să te asiguri că îți dorești să lucrezi în acest domeniu. Iar acest lucru poți să îl descoperi doar experimentând și având curajul să încerci.

Tot ea ne spune că nu este simplu, la fel cum nicio schimbare nu este simplă, insă cu un set de practici și disciplină orice lucru este posibil. „Și dacă lucrurile devin dificile, ia o pauză, nu renunța”, a completat Magda.  

Daca îți dorești să intri în acest domeniu, iată recomandarile Magdei Miu:

  1. Găsește un mentor/coach care să te ajute în a realiza această schimbare, dar fi conștientă că tu ești 100% responsabilă pentru cariera ta.
  2. Învață cât mai multe despre tine. Poți să creezi o analiză SWOT personală (puncte forte, puncte slabe, oportunități, amenințări/impedimente), pentru că toate aceste detalii te vor ajuta să înțelegi cum poți acționa.

Stabilește-ți un plan cu obiective SMART (specific, măsurabil, realizabil, relevant și încadrat in timp), dar și mai important este să îți creezi un sistem de obiceiuri care să te ajute să iți atingi acele obiective.

Alexandra Nica (Bratu)

O altă femeie minunată cu care Digital Stack lucrează și pe care o apreciază foarte mult este Alexandra Nica (Bratu). Ea este Team Leader Software Developer la NXData și mentor in Programul Google Atelierul Digital pentru Programatori. Alexandra este pasionată de Python și implicată în dezvoltarea comunităților de femei pasionate de tehnologie/programare.

S-a implicat în primul curs de Python la Școala Informală de IT și, mai apoi, la Google Atelierul Digital pentru Programatori în urmă cu patru ani. De atunci, a îndrumat sute de persoane în programarea Python.

Alexandra a ales Python din curiozitate, in facultate, pentru analiza de date. Astfel si-a dat seama ca este un un limbaj cu potential, pe care astazi il utilizeaza in zona de programare web in mod constant.

„Python este un limbaj de programare ușor de învățat cu potențial în foarte multe zone: inteligență artificială, dezvoltare web, IoT, machine learning și data analysis. Comunitatea programatorilor de Python este foarte mare, astfel că, există multe librarii care pot fi utilizate în mod direct”, explică Alexandra.

Google Atelierul Digital pentru Programatori

Alexandra este mentor la Google Atelierul Digital pentru Programatori de când cursurile se țineau în format fizic. „Interacțiunea dintre studenți era diferită față de acum, în online, însă motivația a rămas aceeași. Pe studenți îi ajută cel mai mult să se conecteze cu realitatea din cadrul unei firme, să învețe cum își pot transpune ideile personale în proiecte și cum se lucrează în echipă. Noi, în cadrul Google Atelierul Digital pentru Programatori, modificăm în mod constant materia pentru a-i ajuta pe studenți să fie pregătiți pentru cerințele companiilor angajatoare și pentru a rămâne la zi cu noutățile limbajului de programare.”

Am intrebat-o pe Alexandra ce nu știe lumea despre ea și ne-a spus că îi place mult să prepare prăjituri pe care le împarte cu prietenii.

În ceea ce privește sfaturile pentru o femeie care dorește să intre în acest domeniu, Alexandra ne-a spus că e nevoie „să aibă răbdare cu ea insasi, să își stabilească obiective și să nu renunțe – perseverența este cheia”.

Continuăm seria poveștilor femeilor care lucrează în tech cu Rafaela Voiculescu.