De vorbă cu femeile din tech (I)

Marius
Autor
Martie 29, 2022

Martie, luna de primavara in care sarbatorim femeile, este un prilej cu care dorim sa evidentiem impactul acestora in industria de IT.

Am stat de vorba cu câteva dintre femeile incredibile cu care am lucrat de-a lungul anilor, a caror dedicare face posibila depasirea limitelor tinerilor. Ele se implica activ in pregatirea scenei pentru viitorul tehnologiei in Romania.

Aceste femei sunt luptătoare, vizionare si neobosite sustinatoare ale educatiei in randul tinerilor si ale comunitatiilor tehnice. De aceea, ar trebui să le cunoasteti numele.

Magda Miu

Magda Miu este Engineering Manager la Adobe si Google Developer Expert pentru Android. Ea are peste 12 ani de experienta in lumea Android si s-a implicat activ in Women Techmakers, comunitatea femeilor pasionate de tehnologie, dar si in Google Developers Group.

De asemenea, Magda transmite cu pasiune cunostiintele de Android tinerilor studenti din cadrul facultătilor de profil (IT) in programul Google Atelierul Digital de Programatori.

Parcursul Magdei in fascinanta lume a tehnologiei a început în liceu, la orele de informatica, unde a descoperit pentru prima data ce inseamna programarea. La inceput era pasionata de matematica, dar pe masura ce a inceput sa invete si sa exerseze, a realizat ca programarea este si mai fascinanta. „Pentru mine este foarte important ca lucrurile sa aiba o logica, o structura clara, iar programarea mi-a indeplinit aceste asteptari”, explica Magda.

Pana in acest moment, ea a schimbat patru roluri. A inceput ca Android developer in 2010, iar dupa cinci ani a construit prima echipa (opt mobile developers) si a inceput sa faca usor tranzitia spre leadership si management.

Dupa opt ani in aceeasi companie, a simtit nevoia unei schimbari. Acea schimbare a presupus sa ocupe rolul de Squad Lead Developer, iar impreuna cu cele trei echipe ale sale (aproximativ 28 de oameni) a construit primul abonament de telecom 100% digital din Romania, totul din cadrul unei aplicatii mobile native. In 2021, a venit momentul unei noi schimbari, astfel ca in prezent este Engineering Manager la Adobe si se ocupa de doua echipe parte din Adobe Experience Platform.

Prima comunitate tehnica in care s-a implicat a fost Google Developers Group Bucuresti. Acest lucru se intampla undeva prin 2013, dupa cum povesteste Magda, cand inca locuia in Pitesti, iar dupa serviciu, mergea in Bucuresti pentru a participa la evenimentele organizate de catre GDG Bucuresti.

Google Atelierul Digital

In cadrul Google Atelierul Digital s-a implicat inca de la inceput, din 2018, unde a luat parte la crearea curriculumului pentru cursul de Android Fundamentals. Pana acum a avut ocazia sa pregateasca peste 250 de studenti.

„Google Atelierul Digital a fost si este o experienta foarte faina pentru mine. Mi-a facut placere sa pregatesc materialele pentru cursuri, dar si mai mult apreciez interactiunea cu studentii mei. De fiecare data sunt placut impresionata de inteligenta lor, de perseverenta, talentul si curiozitatea lor.“

Cursul de Android Fundamentals le expune studentilor cunostinte teoretice, dar mai ales practice (aproximativ 30% teorie, 70% practica). Pe langa partea de scriere de cod, pe parcursul semestrului, studentii lucreaza si la un proiect pe care il prezinta in ultima zi de curs (demo day). Acel proiect contine toate conceptele studiate la curs si include cunostintele de baza necesare in a construi o aplicatie Android. Fiecare demo day este special pentru Magda si de fiecare data este placut surprinsa de proiectele stundentilor si de implicarea lor.

Mai multe detalii despre experienta sa la Google Atelierul Digital: Android Final Project – Winter 2021 & Atelierul Digital pentru Programatori.  

Profesie si visuri indeplinite

Magda a avut oportunitatea de a participa la Google I/O in 2016, pe care o considera o experienta uimitoare. Pe langa faptul ca a avut ocazia sa calatoreasca in SUA, participarea in sine a fost un vis al sau inca din timpul facultatii.

„In cele doua saptamanii petrecute in SUA am participat la sesiunile organizate in Mountain View, la sediul central Google, am avut ocazia sa vad o parte din campusul de acolo, dar si sa vizitez sediul din San Francisco. A fost ca un fel de super-concert pentru programatorii veniti din toate colturile lumii, iar starurile erau speakerii si developerii din cadrul Google. Tot atunci am avut ocazia sa il intalnesc personal pe Reto Meier, ale carui carti m-au ajutat foarte mult la inceput de drum in lumea Android.“

Dupa calatorie, Magda a revenit acasa cu mai multe cunostinte tehnice, cu un network care a crescut substantial, dar si cu mai multa motivatie de a continua sa creasca si sa invete cat mai multe in ceea ce priveste programarea, dar si leadership-ul. „A fost o experienta revelatorie. Recomand cu drag.“

Sfaturi pentru femeile care doresc sa se alature domeniului

Din perspectiva Magdei, cel mai important este sa te asiguri ca iti dorești sa lucrezi in acest domeniu. Iar acest lucru poti sa il descoperi doar experimentand si avand curajul sa incerci.

Tot ea ne spune ca nu este simplu, la fel cum nicio schimbare nu este simpla, insa cu un set de practici si disciplina orice lucru este posibil. „Si daca lucrurile devin dificile, ia o pauza, nu renunta”, a completat Magda.  

Daca iti doresti sa intri in acest domeniu, iata recomandarile Magdei Miu:

  1. Gaseste un mentor/coach care sa te ajute in a realiza aceasta schimbare, dar fii constienta ca tu esti 100% responsabila pentru cariera ta.
  2. Invata cat mai multe despre tine. Poti sa creezi o analiza SWOT personala (puncte forte, puncte slabe, oportunitati, amenintari/impedimente), pentru ca toate aceste detalii te vor ajuta sa intelegi cum poti actiona.

Stabileste-ti un plan cu obiective SMART (specific, masurabil, realizabil, relevant si incadrat in timp), dar si mai important este sa iti creezi un sistem de obiceiuri care sa te ajute sa iti atingi acele obiective.

Alexandra Nica (Bratu)

O alta femeie minunata cu care Digital Stack lucreaza si pe care o apreciaza foarte mult este Alexandra Nica (Bratu). Ea este Team Leader Software Developer la NXData si mentor in Programul Google Atelierul Digital pentru Programatori. Alexandra este pasionata de Python si implicata in dezvoltarea comunitatilor de femei pasionate de tehnologie/programare.

S-a implicat in primul curs de Python la Scoala Informala de IT si, mai apoi, la Google Atelierul Digital pentru Programatori in urma cu patru ani. De atunci, a indrumat sute de persoane in programarea Python.

Alexandra a ales Python din curiozitate, in facultate, pentru analiza de date. Astfel si-a dat seama ca este un un limbaj cu potential, pe care astazi il utilizeaza in zona de programare web in mod constant.

„Python este un limbaj de programare usor de invatat cu potential in foarte multe zone: inteligenta artificiala, dezvoltare web, IoT, machine learning si data analysis. Comunitatea programatorilor de Python este foarte mare, astfel ca, exista multe librarii care pot fi utilizate in mod direct”, explica Alexandra.

Google Atelierul Digital pentru Programatori

Alexandra este mentor la Google Atelierul Digital pentru Programatori de cand cursurile se tineau in format fizic. „Interactiunea dintre studenti era diferita fata de acum, in online, insa motivatia a ramas aceeasi. Pe studenti ii ajuta cel mai mult sa se conecteze cu realitatea din cadrul unei firme, sa invete cum isi pot transpune ideile personale in proiecte si cum se lucreaza in echipa. Noi, in cadrul Google Atelierul Digital pentru Programatori, modificam in mod constant materia pentru a-i ajuta pe studenti sa fie pregatiti pentru cerintele companiilor angajatoare si pentru a ramane la zi cu noutatile limbajului de programare.”

Am intrebat-o pe Alexandra ce nu stie lumea despre ea si ne-a spus ca ii place mult sa prepare prajituri pe care le imparte cu prietenii.

In ceea ce priveste sfaturile pentru o femeie care doreste sa intre in acest domeniu, Alexandra ne-a spus ca e nevoie „sa aiba rabdare cu ea insasi, sa isi stabileasca obiective si sa nu renunte – perseverenta este cheia”.

Continuam seria povestilor femeilor care lucreaza in tech cu Rafaela Voiculescu.