De vorbă cu femeile din tech (II)

Marius
Autor
Martie 29, 2022

Continuăm seria discuțiilor cu femeile din industria IT cu Rafaela Voiculescu.

Rafaela este Engineering Manager in cadrul Fitbit (acum parte din Google), cu peste opt ani de experienta in domeniul tehnologiei. Una dintre pasiunile ei a fost dezvoltarea software pentru dispozitive Android. De-a lungul carierei, Rafaela a lucrat in proiecte de anvergura si isi doreste sa fie un mentor pentru cei la inceput de drum.

Rafaela pune foarte multa pasiune in ceea ce face, iar in clipa in care incepe sa vorbeasca despre tehnologie sau despre o cariera in domeniul IT, autenticitatea si transparenta ei sunt castigatoare. E implicata activ in mai multe proiecte comunitare si ajuta tinerii, elevi si studenti deopotriva, sa descopere secretele tehnologiei.

Cate probleme ti-a pus dezvoltarea pentru device-urile Android la inceput si cum ai reusit sa te specializezi? Care a fost parcursul tau?

Am inceput sa dezvolt aplicatii pentru telefoane cu Android in timpul anilor de master, cand aveam 23 de ani. Primul lucru pe care mi-l amintesc este legat de trecerea de la o gandire de tip „gasit o solutie” la una de tip „gasit o solutie care sa fie intuitiva pentru utilizator”. Cand dezvoltam aplicatii mobile ne intereseaza foarte mult componenta de interfata cu utilizatorul.

In perioada anilor de studentie am avut insa destul de putine materii care puneau accentul pe aceast aspect, atentia fiind mai mult indreptata spre identificarea unor solutii pentru probleme ce nu contineau si aceasta latura de elemente grafice.

Cred ca pentru a te specializa, la fel ca in orice alt domeniu, si aici este vorba despre a mentine vie dorinta de a invata lucruri noi si de a exersa.

Eu am decis sa invat mai multe despre aceasta zona din software atunci cand, in facultate, mi-am ales o materie optionala despre dezvoltare pentru dispozitivele mobile. Mi s-a parut interesant sa pot crea ceva ce apoi pot vedea pe telefon, ceva cu care pot interactiona atat de usor. Ulterior, cand am inceput sa lucrez pentru start-up-ul VectorWatch, a trebuit sa accelerez procesul de invatare, fiind prima data cand lucram cu o aplicatie mobila ce trebuia sa comunice cu un ceas. Au urmat apoi alte proiecte in cadrul Fitbit, iar la un moment dat, am ales sa fac trecerea spre latura de engineering management.

Care este rolul tau acum in Google si ce poti impartasi fetelor ce isi doresc sa lucreze in IT? Este o reteta in cariera pe care trebuie sa o urmeze?

Acum sunt engineering manager la Google. Lucrez cu o echipa de 25+ oameni din domenii diferite (backend, mobile, firmware etc.).

Daca as putea da un singur sfat cuiva care isi doreste sa lucreze in IT (dar nu numai) ar fi: „Defineste clar ce vrei sa faci si chiar si mai clar de ce. Nu exista drum fara obstacole si ar fi bine sa stii de ce l-ai ales pe al tau daca vrei sa ai succes”.

Nu cred in retete. Cred, in schimb, ca e important ce iti doresti si cat esti dispus sa investesti in tine pentru a putea obtine ce iti doresti. Nu este usor. Este vorba de multa munca, timp alocat dezvoltarii tale in directia dorita, momente in care nu te mai simti la fel de motivat/a ca la inceput, sau in care nu stii care e urmatorul pas. Toate acestea sunt normale. Diferenta o face capacitatea fiecaruia dintre noi sa ne dam un pas inapoi si sa ne reamintim care este scopul nostru si de ce. Daca este un motiv suficient de bun in spate, unul care rezoneaza cu cine suntem, atunci nu ne vom abate de la drum pentru mult timp.

Poti sa ne spui ceva ce lumea nu stie despre tine? Cum era primul computer?

Aveam un calculator imens care imi ocupa jumatate de birou. Am avut prima data acces la internet acasa la finalul clasei a 8-a si eram absolut incantata ca pot vorbi online cu colegii mei. Aveam instalate jocuri precum Solitaire, Supaplex si Blobby Volley. Ceva ce nu multa lume stie despre mine e ca inca ma mai joc Supaplex uneori.