De vorbă cu femeile din tech (II)
Continuăm seria discuțiilor cu femeile din industria IT cu Rafaela Voiculescu.
Rafaela este Engineering Manager în cadrul Fitbit (acum parte din Google), cu peste opt ani de experiență în domeniul tehnologiei. Una dintre pasiunile ei a fost dezvoltarea software pentru dispozitive Android. De-a lungul carierei, Rafaela a lucrat în proiecte de anvergură și își dorește să fie un mentor pentru cei la început de drum.
Rafaela pune foarte multă pasiune în ceea ce face, iar în clipa în care incepe să vorbească despre tehnologie sau despre o carieră în domeniul IT, autenticitatea și transparența ei sunt câștigătoare. E implicată activ în mai multe proiecte comunitare și ajută tinerii, elevi și studenți deopotrivă, să descopere secretele tehnologiei.
Câte probleme ți-a pus dezvoltarea pentru device-urile Android la început și cum ai reușit să te specializezi? Care a fost parcursul tău?
Am început să dezvolt aplicații pentru telefoane cu Android în timpul anilor de master, când aveam 23 de ani. Primul lucru pe care mi-l amintesc este legat de trecerea de la o gândire de tip „găsit o soluție” la una de tip „găsit o soluție care să fie intuitivă pentru utilizator”. Când dezvoltăm aplicații mobile ne interesează foarte mult componenta de interfață cu utilizatorul.
În perioada anilor de studenție am avut însă destul de puține materii care puneau accentul pe acest aspect, atenția fiind mai mult îndreptată spre identificarea unor soluții pentru probleme ce nu conțineau și această latură de elemente grafice.
Cred că pentru a te specializa, la fel ca în orice alt domeniu, și aici este vorba despre a menține vie dorința de a învăța lucruri noi și de a exersa.
Eu am decis să invăț mai multe despre această zonă din software atunci când, în facultate, mi-am ales o materie opțională despre dezvoltare pentru dispozitivele mobile. Mi s-a părut interesant să pot crea ceva ce apoi pot vedea pe telefon, ceva cu care pot interacționa atât de ușor. Ulterior, când am început să lucrez pentru start-up-ul VectorWatch, a trebuit să accelerez procesul de învățare, fiind prima dată când lucram cu o aplicație mobilă ce trebuia să comunice cu un ceas. Au urmat apoi alte proiecte în cadrul Fitbit, iar la un moment dat, am ales să fac trecerea spre latura de engineering management.
Care este rolul tău acum in Google și ce poți împărtăși fetelor ce își doresc să lucreze in IT? Este o rețetă în cariera pe care trebuie să o urmeze?
Acum sunt engineering manager la Google. Lucrez cu o echipă de 25+ oameni din domenii diferite (backend, mobile, firmware etc.).
Daca aș putea da un singur sfat cuiva care își dorește să lucreze în IT (dar nu numai) ar fi: „Definește clar ce vrei să faci și chiar și mai clar de ce. Nu există drum fără obstacole și ar fi bine să știi de ce l-ai ales pe al tău dacă vrei să ai succes”.
Nu cred in rețete. Cred, în schimb, că e important ce iți dorești și cât ești dispus să investești în tine pentru a putea obține ce îți dorești. Nu este ușor. Este vorba de multă muncă, timp alocat dezvoltării tale în direcția dorită, momente în care nu te mai simți la fel de motivat/ă ca la început, sau în care nu știi care e următorul pas. Toate acestea sunt normale. Diferența o face capacitatea fiecăruia dintre noi să ne dăm un pas înapoi și să ne reamintim care este scopul nostru și de ce. Dacă este un motiv suficient de bun în spate, unul care rezonează cu cine suntem, atunci nu ne vom abate de la drum pentru mult timp.
Poți să ne spui ceva ce lumea nu știe despre tine? Cum era primul computer?
Aveam un calculator imens care îmi ocupa jumătate de birou. Am avut prima dată acces la internet acasă la finalul clasei a 8-a și eram absolut încântată că pot vorbi online cu colegii mei. Aveam instalate jocuri precum Solitaire, Supaplex si Blobby Volley. Ceva ce nu multă lume știe despre mine e că încă mă mai joc Supaplex uneori.