Despre soft skills și reconversia profesională: Un interviu cu Ingrid Hannek, Head of Recruitment în domeniul IT și trainer în cadrul Atelierului de Șanse
Atelierul de Șanse este un proiect care ne devine mai drag pe zi ce trece. Dezvoltat de Fundația Orange România și lansat anul acesta cu ajutorul nostru și al celorlalți parteneri, acesta facilitează procesul de reconversia profesională. La Digital Stack dezvoltăm cursuri care facilitează reconversia profesională spre domeniul IT. Mai exact, avem oportunitatea de a-i ajuta pe cei care vor să facă o schimbare de carieră să acumuleze cunoștințele necesare pentru un start în domeniul IT. În același timp, proiectul ne oferă oportunitatea de a descoperi oameni tare faini pe care abia așteptăm să îi vedem cum cresc în noua lor carieră.
Chiar dacă o mare parte din procesul de pregătire pentru schimbarea traiectoriei profesionale se axează pe dezvoltarea abilităților și cunoștințelor legate de noul domeniu, există și un alt aspect foarte important: dezvoltarea abilităților de comunicare interpersonale (sau soft skills). Soft skills sunt esențiale pentru cei care vor să își schimbe traiectoria profesională. Nu este o noutate că acestea ne ajută în procesul de căutare al noului job. Dar, ele sunt esențiale și în alte situații. Câteva exemple ar fi procesul de acomodare cu noul job sau avansarea în noua carieră.
Am Povestit Despre Soft Skills & Reorientarea Profesională Cu Ingrid Hannek, Head Of Recruitment În Domeniul IT Și Trainer În Cadrul Atelierului De Șanse
Ingrid Hannek în timpul unei sesiuni de training pe soft skills @Atelierului de Șanse
Luând în calcul importanța acestui aspect, am construit programele din cadrul Atelierului de Șanse pentru a oferi participanților oportunitatea de a-și dezvolta atât hard skills, cât și soft skills. Ca să explorăm zona de soft skills mai în detaliu, am stat de vorbă cu Ingrid Hannek. Ingrid este Head of Recruitment în domeniul IT și trainer pentru sesiunile axate pe soft skills din cadrul Atelierului de Șanse. Și, îi mulțumim tare că ne-a ajutat cu mai multe informații pe acest subiect. În continuare, vom pasa microfonul către Ingrid. Dacă și tu ai curiozități despre soft skills și importanța dezvoltării lor în contextul reconversiei profesionale, continuă să citești pentru a vedea răspunsurile lui Ingrid!
Ingrid, Pentru Început, Spune-Ne Te Rog Puțin Despre Tine:
Sunt Head of Recruitment în cadrul unei companii de consultanță software. Îmi place să construiesc, să fac proiecte, să fac din nimic….ceva. Mă mândresc cu echipa pe care o am, simt că am construit ceva, altfel, cu un alt vibe, care ne deosebește și ne definește ca echipă.
Povestește-Ne Puțin Și Despre Ceea Ce Faci La Atelierul De Șanse, Proiectul Realizat În Parteneriat Cu Fundația Orange România:
Mă bucur să fac parte din proiectul Atelierul de Șanse, realizat în parteneriat cu Fundația Orange România. Este un proiect care oferă oportunități de dezvoltare a tinerilor, dar și de career guidance. Aici intervin eu. Țin workshop-uri în care învățăm cum să ai un CV impecabil, cum să aplici personalizat la job-uri și despre pregătirea pentru interviu – simulăm un context real de interviu, în care adresez întrebări des practicate în industrie și apoi le ofer interpretarea mea “la cald” ca om de recrutare.
Sunt Situații În Care Accentul Pare Să Cadă Mai Mult Pe Hard Skills Decât Pe Soft Skills. Ne Poți Spune Puțin Despre Importanța Balansării Celor Două?
Pentru a obține un job bun este, într-adevăr, foarte important să deții un set de competențe relevante. Partea de soft skills, însă, te poate costa obținerea unui job. Orice job presupune lucru în echipă, interacțiune cu colegi, cu clienți, cu diverși stakeholders. Dacă vorbim despre un job de nivel junior – se poate obține jobul bazat pe soft skills, în detrimentul hard skills.
Ingrid Hannek în timpul unei sesiuni de training pe soft skills @Atelierului de Șanse
Care Sunt Aspectele Pe Care Ar Trebui Să Se Axeze Cineva Care Vrea Să Își Dezvolte Soft Skills-Urile?
Consider că fiecare om, indiferent de personalitate, poate contribui cu ceva bun în cadrul unei echipe. Aș sfătui ca fiecare să își facă o auto-evaluare, să identifice aspectele pe care le consideră “puncte forte” și să scoată în evidență aceste calități, atât în timpul unui interviu, dar și apoi în cadrul echipei din care va face parte. Conștientizăm că ne lipsesc anumite aspecte? Nicio problemă, încercăm să compensăm prin altceva, astfel încât să creăm un impact pozitiv în jurul nostru.
Hai Să Mergem Mai Nișat Puțin. Dacă Ne Gândim La Cineva Care Vrea Să Se Reorienteze Pe O Carieră În IT?
Învățare, curiozitate, atenție la detalii și adaptabilitate, atât la mediu, dar mai ales la tehnologie.
De-A Lungul Sesiunilor Cu Cei De La Atelierul De Șanse, Ai Cunoscut Persoane În Diverse Situații. Care Sunt Provocările Pe Care Le Întâlnesc Cei Care Balansează Procesul De Reorientare În Carieră Cu Un Job Full Time?
În primul rând cred că este vorba despre timp. Este un efort să asimilezi informații noi pentru câteva ore, mai ales după ce ai încheiat deja programul la un job full-time. Însă, cred că motivația ce vine din a învăța lucruri noi, de a proiecta o nouă carieră în viitorul tău, face ca efortul să merite. Îmi place să cunosc studenții, să le aflu challenge-urile, să încerc să le arăt lucrurile și din altă perpectivă și să le ofer insight-uri legat de viitorul către care se îndreaptă.
Există O Carieră Future-Proof? Povestește-Ne Perspectiva Ta Despre Acest Concept.
Facem parte dintr-un mediu extrem de dinamic. Cel mai important este să fii mereu curios, flexibil, dornic de învățare și dezvoltare personală. În felul acesta, urmărind și trendurile tehnologice, te poți oricând adapta, poți aplica și ajusta cunoștințele pe care le ai deja, astfel încât să fie constant relevante pentru piața de IT. Fiecare trebuie să își pună în minte un scop sau un punct în care vor să ajungă și apoi să găsească modalitățile prin care pot ajunge acolo.
Ingrid Hannek în timpul unei sesiuni de training pe soft skills @Atelierului de Șanse
Ai Mai Vrea Să Ne Menționezi Altceva?
Dați înapoi în comunitate. Knowledge, informație, skill, orice.
————————
Dacă vrei să afli mai multe despre Atelierul de Șanse, poți intra pe site-ul proiectului. Poți ajunge la el folosind site-ul Fundației Orange România. Vei găsi toate cursurile dezvoltate de parteneri și te poți înscrie dacă vezi un subiect de interes pentru tine! Pe site te poți înscrie și pentru cursurile noastre, dar, pentru unele dintre ele vei vedea că înscrierea este închisă. În cazul acelor cursuri, vom redeschide înscrierile la începutul anului următor. Așa că, stai cu ochii pe noi ca să nu ratezi momentul! Ne poți urmări pe LinkedIn, Facebook, Instagram, sau aici, pe blog și pe site.