Planul de training - Ce este și de ce este el important

Marius
Autor
Decembrie 22, 2021

Poate ajuta un plan de training specializat la creșterea performanței angajaților, la îmbunătățirea rezultatelor de business și chiar la salvarea de joburi? În ultima perioadă vorbim despre o criză a forței de muncă, în timp ce, în ultimii doi ani, observăm creșteri ale ratei șomajului. Asta și pentru că sistemul clasic de angajare pe un post, fără oportunitatea de reorientare profesională când acesta nu mai este valabil, nu mai funcționează. E nevoie de o abordare holistică.

Conform unui sondaj BestJobs de la începutul anului 2021, cei mai multi dintre români (55,8%) își doresc să lucreze într-o companie privată, în special într-o multinațională. Mai mult, pentru opt din zece respondenți, stabilitatea locului de muncă este principalul aspect pe care îl iau în considerare atunci când își aleg următorul job.

În același timp, din cauza modului în care business-urile au fost afectate în pandemie, mai multe industrii au avut de suferit, ducând astfel la reduceri de personal, inclusiv în rândul multinaționalelor prezente în România.

Acest lucru a dus la regândirea modelelor de business. Un raport realizat de PWC în toamna acestui an arată că aproximativ 78% dintre directorii executivi seniori din Europa, America de Nord, Asia și Africa anticipează schimbări în modul de lucru, dar și dezvoltarea de noi modele de afaceri, ce vor fi susținute de investiții în digitalizare. În același raport observăm că 37% dintre directorii executivi estimează reduceri de personal în următorul an, iar alți 37% spun că vor angaja personal nou. Sunt aspecte care pot crea și mai multă nesiguranță în rândul angajaților.

Mai mult, ritmul rapid în care avansează tehnologia și nevoia de adaptarea a business-urilor face ca anumite joburi să nu mai fie necesare și chiar să dispară. Astfel, personalul specializat rămâne fără locuri de muncă, în timp ce, conform unui raport realizat de Manpower la finalul acestui ani, 80% dintre angajatorii români chestionați nu găsesc personal cu competențele dorite.

În acest context, pentru unele companii, programele de reskilling pot fi o soluție atât pentru angajați, care au siguranța locului de muncă, dar și pentru angajatori, care pot folosi resursa umană disponibilă pentru a crește business-ul conform noilor direcții.

Însă, nu este mereu ușor să știi cu exactitate ce cursuri și programe sunt necesare pentru ca perfomanța să crească. Este nevoie de personal specializat pentru a identifica și implementa corect programele de training. De cele mai multe ori, angajații din cadrul companiei nu sunt specializați în această direcție, șansele de reușită scăzând astfel considerabil. Aici intervine necesitatea și importanța unui plan de training realizat de specialiști în domeniu.

Cum arată un plan de training

În cadrul unui plan de training, se identifică nevoile pentru dobândirea competențelor tehnice potrivite business-ului în cauză și se creează un curriculum personalizat. Pentru că fiecare afacere are propriile nevoi, este absolut necesară o abordare personalizată.

Fiecare training tehnic trebuie proiectat de trainerii specializați alături de companie. Pe baza obiectivelor-cheie agreate, trainerul creează un plan de dezvoltare de competențe tehnice adaptat echipelor cu care lucrează. Accentul e pus pe experiențele practice și pe invățarea rezolvării problemelor specifice operațiunilor de zi cu zi. Astfel, se asigură o tranziție lină de la curs către fluxurile noi de lucru.

Planul de dezvoltare end-to-end include:

  1. Stabilirea competențelor tehnice necesare și a obiectivelor
  2. Evaluarea competențelor tehnice actuale
  3. Potrivirea oamenilor cu competențele tehnice necesare
  4. Dezvoltarea unui plan personalizat de dezvoltare a compețentelor tehnice
  5. Workshopuri practice și personalizate
  6. Evaluare și reiterare

În implementarea acestui plan, vor fi incluse componentele de upskilling si/sau reskilling. În cadrul programelor de upskilling, se dezvoltă competențe tehnice noi și avansate, care îmbunătățesc performanța, oferindu-le persoanelor care urmează acest drum un avantaj în cariera aleasă. Prin reskilling, personalul dezvoltă competențe noi pentru a fi pregătit de o schimbare în carieră.

Rezultatele acestor planuri de training personalizate se traduc in angajați mai perfomanți, joburi salvate prin integrare în noua carieră, mai multă încredere în angajator, resurse financiare salvate și o imagine imbunătățită a companiei.