Procesul de transformare digitală: Ce înseamnă, care sunt beneficiile pentru organizații și cum pregătim angajații

Alexandra Mazilu
Autor
Martie 6, 2024

“Procesul de Transformare Digitală trebuie privit ca o verigă dintr-un lanț de continuă schimbare pe care companiile sunt obligate să îl facă dacă își doresc să fie de success pe o perioadă lungă”, spune Andrei Ghiorghiu, CEO BlueTweak și speaker în cadrul webinarului Transformarea Digitală: Cum Te Asiguri Că Oamenii Tăi Sunt Pregătiți?. Alături de Carmen Ciulacu, Managing Partner Digital Stack, Andrei va discuta joi, 21 martie, între orele 10:00-11:30, despre oportunitățile, beneficiile și responsabilitățile care vin pentru o organizație odată cu procesul de Transformare Digitală. În cadrul acestui articol vom explora câteva din ideile care vor fi discutate și în cadrul webinarului. Îți recomandăm să treci prin acest articol pentru a-ți putea pregăti și întrebările pentru Andrei (doar să nu uiți să îți salvezi locul virtual aici, pentru a i le putea adresa).

Să Începem Cu Începutul: Ce Înseamnă, Mai Exact, Un Proces De Transformare Digitală?

Contrar unor potențiale confuzii, un proces de Transformarea Digitală nu este echivalent cu un proces de digitizare sau de digitalizare. Hai să le definim pe fiecare în parte:

Digitizarea

Este procesul de convertire a documentelor și informațiilor deținute de organizație în format analog, fizic (documente, facturi, fotografii, rapoarte), în format digital (pentru ca acestea să poată fi accesate de pe calculator, telefon, tabletă, stick USB etc). Este un pas esențial atât pentru digitalizare, cât pentru transformarea digitală.

Digitalizarea

Acum că avem informația în format digital, se poate trece la următorul pas, cel de digitalizare. Acesta se referă la convertirea proceselor manuale în format digital. Digitalizarea nu se poate întâmplă fără digitizare.

Pentru a putea observa diferența dintre digitizare și digitalizare mai bine, hai să continuăm cu un exemplu concret: departamentul de contabilitate. Dacă facturile au fost scanate și stocate în calculator, dar nimic mai mult, atunci vorbim despre digitizare. Pentru digitalizarea departamentului de contabilitate, organizația ar trebui să susțină departamentul în dezvoltarea unei baze date cu ajutorul căreia cei din departament să poată doar din câteva click-uri să se organizeze cu facturile în cauză în funcție de nevoile lor. Digitalizarea va impacta modul în oamenii din interiorul unei organizații lucrează, eficientizand astfel procese și acțiuni.

Transformarea Digitală

Acum că avem documentele și informațiile convertite din format fizic în format digital (digitizare) și că avem implementate procese care eficientizează fluxul de muncă în format digital (digitalizare), putem vorbi despre procesul de Transformare Digitală.  Acesta constă într-o adoptare mult mai complexă a tehnologiilor digitale decât procesul de digitalizare și implică și schimbări care țin de cultura organizațională a companiei. Putem să îl considerăm următorul pas al digitalizării. Și, unul care este esențial în această perioadă în care schimbările tehnologice se întâmplă într-un ritm mai mult decât accelerat.

Prin adoptarea transformării digitale, se deschide calea către o redefinire inovatoare a interacțiunii dintre tehnologie, oameni și procese, în scopul evolutiei și diversificării organizației.

Care Sunt Subiectele De Pe Agenda Webinarului Axat Pe  Transformare Digitală?

Acum că suntem pe aceeași lungime de undă din punct de vedere al terminologiei, hai să vedem care sunt subiectele pe care le vom aborda în cadrul webinarului. Vei putea să explorezi alături de Andrei și Carmen următoarele aspecte:

  • Etapele procesului de Transformare Digitală – Overview
  • Definirea conceptelor de bază în ceea ce privește identificarea oportunităților de Transformare Digitală
  • Condițiile minime necesare pentru procesul de Transformare Digitală
  • Procese adiacente ce susțin procesul de Transformare Digitală (despre change management și continuous improvement)
  • Exemple de probleme des intalnite de-a lungul procesului de Transformare Digitală
  • Exemplu de Use Case pentru una dintre industriile prezente în cadrul evenimentului

La final vom avea și o sesiune de Q&A cu care vom concluziona evenimentului, unde vei putea adresa întrebările și curiozitățile pe care când vine vorba de Transformare Digitală. Toate detaliile legate de eveniment sunt ușor accesibile pe Facebook sau pe LinkedIn.

Mai jos, l-am rugat pe Andrei să ne ajute cu mai multe detalii pe acest subiect. I-am adresat 3 întrebări conexe cu acest subiect pentru care poți vedea răspunsul în continuare.

Ce Pot Face Companiile Care Își Doresc Să Înceapă Un Proces De Transformare Digitală Să Facă Pentru A-Și Pregăti Oamenii De Acest Proces?

Înainte de pregătirea oamenilor, companiile trebuie să își seteze obiective (SMART) care să fie apoi îmbrățișate de întreaga organizație. Odată ce ele sunt înțelese și cascadate la nivel de department, nevoia de pregătire o să fie ușor de identificat și o să fie și diferită în funcție de rolul fiecăruia în organizație.

Este Recomandat Un Anumit Stil De Leadership Pentru Companiile Care Vor Să Înceapă Un Proces De Transformare Digitală? Ne Poți Ajuta Cu Mai Multe Detalii În Acest Sens?

Există exemple de success în S&P 500 cu o varietate foarte mare de stiluri de leadership. Cred că un numitor comun pe care îl au aceste stiluri diferite este căutarea pentru avantajul competitive în noile tehnologii și apetitul de investiție în R&D. Aș pune mai degrabă transformarea digitală pe seama acestui atribut comun al tipurilor diferite de leadership care deși foarte variate se pot demonstra de success.

Cum Poate O Companie Să Măsoare Succesul Procesului De Transformare Digitală?

Atât timp cât obiectivele de business setate de companie sunt atinse, se poate considera că transformarea a fost realizată cu success. Ce e de menționat e că transformarea e continuă și nu o să fie un proces cu un termen limită prin care are o dată de final fixă la care se face măsurarea, din cauza asta e important ca pachetul de raportare să conțină KPI care să vizeze zona tehnologică.

Ce zici, ne vedem pe 21 martie ca să explorăm acest subiect mai în detaliu? Nu uita să-ți salvezi locul virtual la eveniment: https://forms.gle/zmqFysG3XvFPNqWbA