Rolul generative AI în susținerea unui proces de învățare continuă
“AI, AI, AI, AI, AI, AI, AI, AI, AI, AI, AI, Generative AI, AI, AI, AI, AI, AI, AI, AI, AI, AI.”, pentru a-l cita pe CEO-ul Google, Sundar Pichai. Nu este o noutate faptul că o mare parte din organizații (și din România) vorbesc în ultima perioadă despre importanța integrării Inteligenței Artificiale în procesele de zi cu zi. Și, această idee ar putea fi una foarte bună și pentru noi, dacă România nu ar fi pe ultimul loc din Uniunea Europeană când vine vorba de digitalizare, conform studiului DESI 2023 (Indicele Economiei și Societății Digitale), un raport realizat anual de Comisia Europeană. Dar, divaghez. Pentru cei din industria IT, AI-ul vine cu oportunități tare faine. Una dintre ele, dacă este să vorbim despre Generative AI, este oportunitatea de a se menține constant într-un proces de învățare. Având în vedere schimbările care se întâmplă într-un ritm foarte rapid în IT, actualizarea constantă a cunoștințelor pentru a fi la curent cu noutățile din industrie este esențială pentru programatorii și specialiștii din IT în general.
Însă, chiar dacă este ușor să facem afirmații precum “este esențial pentru specialiștii IT să își actualizeze în mod regulat cunoștințele și abilitățile”, acest lucru nu este la fel de ușor de pus în practică. Pentru cei care lucrează în cadrul organizațiilor, prioritizarea dezvoltării continue ar trebui planificată și susținută de echipa de Learning & Development. Deoarece, așa cum este scos în evidență și în articolul Reimagining people development to overcome talent challenges publicat pe blogul McKinsey & Company, organizațiile care prioritizează oportunitățile de învățare ale angajaților au numai de câștigat. Dar, din cauza tăierilor de buget și a resurselor limitate, se pare că departamentele de L&D din cadrul organizațiilor vor avea de suferit în 2024, conform previziunilor celor de la Training Magazine.
Și, chiar dacă eu nu văd tăierea bugetelor de L&D ca o soluție dacă ne gândim dintr-o perspectivă de lungă durată, înțeleg de ce este o cale pe care multe organizații o aleg în perioadele delicate financiar. În acest context, Generative AI poate deveni un aliat esențial pentru specialiștii IT din perspectiva învățării continue.
Generative AI Îți Poate Fi Coleg De Echipă (Parțial)
De la apelarea la un instrument tip Generative AI (ChatGPT, Bard etc.) pentru ceea ce ține de verificarea codului și până la consultarea cu un astfel de instrument pentru a găsi cea mai rapidă și eficientă variantă pentru proiectul tău, instrumentele tip Generative AI pot fi ca acel coechipier fain de la care ai mereu ceva de învățat. Și, cu care îți face plăcere să te consulți, pentru că se dedică problemei cu care te confrunți 100%. Un alt avantaj aș zice că este și rapiditatea cu care răspunde. Nu te va lăsa pe seen pe Slack și, dacă pui promptul detaliat și complex din prima, nici nu va trebui să revii cu explicații complementare. Așa că, dacă ai nevoie un partener cu care să te consulți în ceea ce privește alternative de eficientizare a codului sau metode de soluționare a unei probleme, poți apela la un astfel de instrument.
Generative AI Îți Poate Fi Facilitator În Procesul De Învățare Continuă
Generative AI nu se oprește doar la verificare sau scriere de cod, ci poate deveni un facilitator esențial al procesului de învățare. Platforme precum Codeacademy, Kaggle Learn sau Coursera au introdus Generative AI în diverse situații pentru a-ți ușura și eficientiza experiența de învățare. Acestea se pot adapta automat la ritmul și nivelul de competențe ale fiecărui individ, pot oferi sugestii contextuale și explicații detaliate pentru utilizatori pe parcursul exercițiilor sau pot avea abordări interactive și personalizate pentru a înțelege și aplica conceptele cheie din cadrul unui curs. Astfel, folosind Generative AI, aceste platforme oferă materiale de învățare personalizate, asigurând o experiență optimă și o înțelegere profundă a conceptelor noi într-un timp mai scurt.
În același timp, dacă ar fi să ne întoarcem la instrumentele menționate anterior (ChatGPT sau Bard), și acestea îți pot facilita procesul de învățare prin recomandarea de acțiuni care te-ar ajuta să îți îndeplinești obiectivele. Folosind un prompt complex, care să ajute instrumentul să înțeleagă care sunt abilitățile tale din prezent, care sunt obiectivele tale de învățare, perioada pe care vrei să o aloci, motivația din spatele acestor obiective și alte detalii benefice pentru a înțelege întreaga poveste din spate, aceste instrumente te pot ajuta cu un plan de învățare complex și cu exemple de acțiuni concrete. Pentru a primi răspunsurile de care ai nevoie, oferirea detaliilor în prompt este esențială.
Importanța Specialiștilor L&D În Era Generative AI
Chiar dacă nu putem nega impactul pe care îl are Generative AI în susținerea unui proces de învățare continuă, specialiștii în dezvoltarea și facilitarea proceselor de învățare (L&D) rămân esențiali. Ei pot analiza situația mai în detaliu și pot planifica programe de învățare care să se muleze atât pe nevoile oamenilor, cât și pe obiectivele organizațiilor. Se pot adapta, pot propune programe de învățare complementare sau pot oferi feedback punctual conform observațiilor lor. Și, în ciuda faptului că Generative AI eficientizează și democratizează accesul la construirea programelor de învățare în funcție de nevoile și interesele tale ca specialist din industria IT, consultarea și cu un specialist L&D pentru a te asigura că ai luat alegerea bună poate fi de mare ajutor. Specialiștii L&D dețin abilitățile necesare pentru a te ajuta să rămâi captivat în procesul de învățare. Ai astfel susținerea necesară de a duce până la capăt ce ți-ai propus.
Generative AI, Învățare Continuă, Industria IT
Generative AI este o oportunitate pentru programatorii și specialiștii din industria IT în general, care își doresc să se mențină într-un proces de învățare continuă pentru a fie la curent cu noutățile din domeniile lor. Instrumentele și platformele care integrează funcționalități bazate pe Generative AI pot fi folosite ca resurse pentru îmbunătățirea abilităților. În același timp, este esențial să nu uităm rolul crucial al specialiștilor L&D. Chiar și în era Generative AI, aceștia rămân cei care pot planifica și ghida cel mai bine procesele de învățare în așa fel încât să fie mulate pe nevoile și interesele oamenilor. Și noi, în cadrul Digital Stack, căutăm să construim împreună cu echipele de L&D și organizațiile partenere experiențe de învățare care să se plieze cât mai bine pe nevoile și obiectivele oamenilor. Însă, și noi căutăm moduri prin care să integrăm Generative AI pentru a eficientiza diferite procese. Pentru că, în final, nu este vorba despre Generative AI v.s. Specialiștii L&D când vine vorba de susținerea procesului de învățare continuă. Este vorba de fapt despre integrarea Generative AI în munca specialiștilor L&D, pentru ca aceștia să poată dezvolta experiențe de învățare cât mai benefice și relevante pentru specialiștii din industria IT, pentru a-i putea susține cu adevărat în dobândirea constantă de cunoștințe și abilități relevante pentru o industrie în continuă schimbare.