Planul de training - Ce este și de ce este el important

Marius
Autor
Decembrie 22, 2021

Poate ajuta un plan de training specializat la cresterea performantei angajatilor, la imbunatatirea rezultatelor de business si chiar la salvarea de joburi? In ultima perioada vorbim despre o criza a fortei de munca, in timp ce, in ultimii doi ani, observam cresteri ale ratei somajului. Asta si pentru ca sistemul clasic de angajare pe un post, fara oportunitatea de reorientare profesionala cand acesta nu mai este valabil, nu mai functioneaza. E nevoie de o abordare holistica.

Conform unui sondaj BestJobs de la inceputul anului 2021, cei mai multi dintre romani (55,8%) isi doresc sa lucreze intr-o companie privata, in special intr-o multinationala. Mai mult, pentru opt din zece respondenti, stabilitatea locului de munca este principalul aspect pe care il iau in considerare atunci cand isi aleg urmatorul job.

In acelasi timp, din cauza modului in care business-urile au fost afectate in pandemie, mai multe industrii au avut de suferit, ducand astfel la reduceri de personal, inclusiv in randul multinationalelor prezente in Romania.

Acest lucru a dus la regandirea modelelor de business. Un raport realizat de PWC in toamna acestui an arata ca aproximativ 78% dintre directori executivi seniori din Europa, America de Nord, Asia si Africa anticipeaza schimbari in modul de lucru, dar si dezvoltarea de noi modele de afaceri, ce vor fi sustinute de investitii in digitalizare. In acelasi raport observam ca 37% dintre directorii executivi estimeaza reduceri de personal in urmatorul an, iar alti 37% spun ca vor angaja personal nou. Sunt aspecte care pot crea si mai multa nesiguranta in randul angajatilor.

Mai mult, ritmul rapid in care avanseaza tehnologia si nevoia de adaptarea a business-urilor face ca anumite joburi sa nu mai fie necesare si chiar sa dispara. Astfel, personalul specializat ramane fara locuri de munca, in timp ce, conform unui raport realizat de Manpower la finalul acestui ani, 80% dintre angajatorii romani chestionati nu gasesc personal cu competentele dorite.

In acest context, pentru unele companii, programele de reskilling pot fi o solutie atat pentru angajati, care au siguranta locului de munca, dar si pentru angajatori, care pot folosi resursa umana disponibila pentru a creste business-ul conform noilor directii.

Insa, nu este mereu usor sa stii cu exactitate ce cursuri si programe sunt necesare pentru ca perfomanta sa creasca. Este nevoie de personal specializat pentru a identifica si implementa corect programele de training. De cele mai multe ori, angajatii din cadrul companiei nu sunt specializati in aceasta directie, sansele de reusita scazand astfel considerabil. Aici intervine necesitatea si importanta unui plan de training realizat de specialisti in domeniu.

Cum arata un plan de training

In cadrul unui plan de training, se identifica nevoile pentru dobandirea competentelor tehnice potrivite business-ului in cauza si se creeaza un curriculum personalizat. Pentru ca fiecare afacere are propriile nevoi, este absolut necesara o abordare personalizata.

Fiecare training tehnic trebuie proiectat de trainerii specializati alaturi de companie. Pe baza obiectivelor-cheie agreate, trainerul creeaza un plan de dezvoltare de competente tehnice adaptat echipelor cu care lucreaza. Accentul e pus pe experientele practice si pe invatarea rezolvarii problemelor specifice operatiunilor de zi cu zi. Astfel, se asigura o tranzitie lina de la curs catre fluxurile noi de lucru.

Planul de dezvoltare end-to-end include:

  1. Stabilirea competentelor tehnice necesare si a obiectivelor
  2. Evaluarea competentelor tehnice actuale
  3. Potrivirea oamenilor cu competentele tehnice necesare
  4. Dezvoltarea unui plan personalizat de dezvoltare a competentelor tehnice
  5. Workshopuri  practice si personalizate
  6. Evaluare si reiterare

In implementarea acestui plan, vor fi incluse componentele de upskilling si/sau reskilling. In cadrul programelor de upskilling, se dezvolta competente tehnice noi si avansate, care imbunatatesc performanta, oferindu-le persoanelor care urmeaza acest drum un avantaj in cariera aleasa. Prin reskilling, personalul dezvolta competente noi pentru a fi pregatit de o schimbare in cariera.

Rezultatele acestor planuri de training personalizate se traduc in angajati mai perfomanti, joburi salvate prin integrare in noua cariera, mai multa incredere in angajator, resurse financiare salvate si o imagine imbunatatita a companiei.